Psikolog Randevu

Randevu almak için lütfen formu doldurun.

Borderline Kişilik Bozukluğu

Anahtar Kelimeler: Kayseri Kişiklik Bozukluğu | Kayseri Psikolog | Kayseri Klinik Psikolog

Borderline (Sınır) Kişilik Bozukluğu

Genel olarak, net kimlikleri ve sınırları olmayan, dürtüsel davranışları nedeniyle başkalarıyla ilişkilerinde sorun yaşayan, akıllı ve yaratıcı olmalarına rağmen yeteneklerini başarılı bir şekilde ortaya koyamayan kişilerdir. Bu insanların hayatları duygusal iniş çıkışlarla doludur ve dengesizlikleri, özellikle de öfkeleri ile ünlüdür. Değişen duyguları nedeniyle, kişilerarası güçlü ihtiyaçları ve insanlara yönelik algıları aniden değişebilir; bir süreliğine sevdiklerini, duyarlı olduklarını, akıllı olduklarını düşündükleri insanları, onları görmezden gelmekle veya onlara ihanet etmekle suçlayabilirler. Kısa bir süre için bile olsa tecrit edildiğinde, borderline kişilik dayanılmaz bir yalnızlık ve boşluk hissedecektir. İlişkileri genellikle fırtınalı ve gergin olduğundan, genellikle ayrılmak veya barışmakla meşguldürler. İntihar davranışı da dahil olmak üzere terk edilmekten kaçınmak için çılgınca çalıştılar. Anksiyete, depresyon, suçluluk ve düşük benlik saygısından mustarip olan bu insanlar, kendine zarar verici davranışlarda bulunabilir ve uyuşturucu kullanımına veya ayrım gözetmeksizin cinsel aktiviteye yönelik dürtüsel kararlara geçebilirler. Olgun bir öz kimlik olmadan değerler ve hedefler arasında gidip gelir, ani bir kararla iş değiştirir, eski fikirlerini ters yönde değiştirmekten çekinmezler. Stres dönemlerinde, bu tutarsızlıklar onları geçici psikotik durumlara ve dissosiyatif nöbetlere karşı savunmasız hale getirir.

Borderline Kişilik Bozukluğu DSM-IV Kriterleri

Gerçek ya da hayali bir terk edilmekten kaçınmak için çılgınca çaba gösterme
İdealleştirme ve değersizleştirme uçları arasında gidip gelen dengesiz ve şiddetli bir kişilerarası ilişki örüntüsü vardır
Kimlik Karmaşası: Sürekli olarak belirgin biçimde dengesiz bir benlik duygusuna sahiptir
En az iki alanda, kendine zarar verme riski de yaratan dürtüsellik (örneğin, para harcama, cinsellik, madde kullanımı, pervasızca araba kullanımı, tıkınırcasına yemek İntihar meyilli mükerrer hareketler, intihar tehditleri ve ya kendine zarar vermeye yönelik davranışlar
Duygulanımdaki belirgin tepkiselliğe bağlı olarak duygudurumda dengesizlik (örneğin, şiddetli süreksiz disfori, sinirlilik ve ya birkaç gün süren kaygı)
 

Kronik boşluk duyguları
Uygunsuz, yoğun öfke ya da öfkeyi kontrol etmekte zorlanma (örneğin, öfkeyi sık sık dışa vurma, geçmek bilmeyen öfke, sık sık kavgaya karışma)
Stresten kaynaklanan gelip geçici paranoid düşünceler ve ya ağır dissosiyatif semptomlar

Borderline Kişilik Özellikleri

İlişkilerindeki bağın kalitesini etkileyebilecek şeylere karşı hassastır.
Etrafındaki insanların davranışlarına veya olup bitenlere daha fazla anlam verebilse de daha gerçekçi ve çok boyutlu bir yerden yaklaşabilir.
Farklı yaşam tarzlarını, rolleri ve değer sistemlerini merak eder ve hayatı daha deneysel bir şekilde ele alarak özgüvenlerini azaltır.
Heyecan arayın; üstelik bunu deneyimi azaltmaktan çok zenginleştiren bir şekilde yaparlar.
Spontane, duygusal, nadiren aşırı tepki verme veya abartma eğilimindedir.
Sosyal aktivitelere katılır, yaratıcı arayışlar sürdürür ve hayatı eğlenceli hale getirmeye çalışır.
Duyguları yoğun bir şekilde deneyimler, ancak bir adım geri atabilir ve duygularının başkalarını nasıl etkilediğini gözlemleyebilir.

Kayseri Borderline Kişilik Bozukluğu İlişkilerinde gördüğü terk edilme ihtimalini önlemek için her şeyi yapacaktır.
İdealleştirme ve devalüasyon arasındaki ilişki kararsızdır.
Kimlik karmaşası ve kararsız benlik imajı
Kendinize zarar verecek şekilde dürtüsel davranın
Duygusal dengesizlik, intihar eğilimi veya kendine zarar verme davranışı
Uzun süreli bir boşluk hissinden muzdarip olmak
Kontrol edilemeyen öfke patlamaları yaşamak
Stresliyken kısa süreli paranoyak düşünceler ve ayrılık belirtileri olacaktır.

Psikoterapi Yöntemi: Şema Terapi,Bilişsel Davranışcı Terapi (BDT),Dinamik Psikoterapi,yöntemleri etkilidir.