Psikolog Randevu

Randevu almak için lütfen formu doldurun.

Mutlu Evlilik Sırları

Herkes huzurlu zamanın nasıl geçtiğini anlamadan sürüp devam eden mutlu bir evliliğinin olmasını ister. Tanışmanızdan evleneceğiniz güne kadar, müstakbel eşinizi tamamıyla tanıyabilmek için büyük bir emek sarfedersiniz. Evlilik gerçekleştikten sonra bile bireyi tanıma süreci devam eder. Aslında bir insanı anlamak için bir ömür çoğu zaman yetmez. Ama her zaman birlikte mutlu olabilmenin bir yolu vardır. Bugün birçok insan için mutlu bir evlilik uzak bir ütopya gibi görünüyor. Bu tür düşünceye sahip bireylerin tamamen yanılmış olduğunu söyleyemeyiz. Ne yazık ki, evlilik süresi ne kadar uzun olursa, mutluluğun önündeki engel o kadar büyük olabilir gibi bir düşünce yaygındır. İyi ya da kötü günde" ile başlayan evlilikler, zamanın testine dayanmak zorunda ve bazen başarısız oluyor. Ancak, evlilik ile oluşan mutluluk "ulaşılması imkansız bir mutluluk " değildir. Partnerinize karşı dengeli bir şekilde hareket ederek onu anlamaya çalıştığınızda, ilişkinizdeki iletişim öngörülemeyen şekillerde ilerleme kaydedecektir ve sizler bu gelişmeyi görebilirsiniz. Her iki tarafın da mutlu bir amacı paylaştığı bir evlilik ilişkisinde koşullar her zaman eşler için elverişlidir. Eşler arasında sevgi ve saygı olduğu müddetçe iletişim kanalları açık kalır ve evlilik içerisinde mutluluk zor bir hal almaz.  Elbette "mutlu bir evlilik" tüm çiftler için geçerli olan genel kurallara sahip değildir. Ancak unutlmaması gereken bir şey varsa o da birbirinize değer vermenin altın kural olduğudur!  
 
1. Birbirinizin Güzel Yanlarınızı Görün ve Düşünün.
Geçmişin küçük sorunları genellikle can sıkıcıdır ve onları hemen unutmak her zaman kolay değildir. Bu "küçük sorunlar" zamanla büyüyecek ve hatta bazen partnerinizden nefret etmenize neden olacaktır. Mutlu bir evlilik için partnerinizin tüm avantajlarını ve dezavantajlarını küçük ya da büyük fark etmeksizin kabul etmeniz ve bunlar için gerçekçi beklentiler belirlemeniz gerekir. Birbirinizin güçlü yönlerine dikkat etmeyi ve onları desteklemeyi kabul ettiğinizde, en çok birbirinize yardım etmiş olacaksınız. Bu nedenle, eşinizin şikayet ettiği zayıf yönleri de güçlendirme fırsatına sahip olacaksınız.. Bunun için tüm yönlerinizi tam olarak değerlendirmeli ve aynı değerlendirmeyi eşinize de uygulamalısınız. Karşılıklı anlayış ilkesini takip ettikten sonra bu konu size olumlu katkı sağlayacak şekilde kolaylıkla ele alınabilir. Güçlü yönlerinize odaklandığınızda, bu yönlerin nasıl geliştiğini göreceksiniz, böylece birbirinizi daha motive bir şekilde destekleyeceksiniz.
 
2. Biribirinizle Tartışmanız Doğaldır.
Her şeyden önce, lütfen şunu unutmayın: Dünya üzerinde var olan en mutlu ilişkide bile tartışma vardır! Evet, tartışmasız bir ilişki anormaldir. Aile, arkadaşlar, eş ile tartışmadan uzun süreli ilişkiler kurulamaz, bu insan doğasına aykırıdır. Bu açıdan hiçbir evliliğin her anı mutlu değildir. Her ikili ilişkide zaman zaman olduğu gibi evliliğin de bazen inişleri ve çıkışları vardır. Ama kavga esnasında mutlu evliliklere sahip eşler birbirlerinin fikirlerini dinleyecek, kavganın raydan çıktığını anlayacak ve hemen gerekli onarımları yapacaktır. Eşlerin mutluluğu böyle bir anlayıştan gelir ve ebedi olur. Çevrenize dikkat ederseniz, en mutlu çiftlerin birlikte en zor zamanları yaşayanlar olduğunu göreceksiniz. Yani bazen eşinizle tartışsanız bile, bu kendi başına kötü değil, endişelenecek bir şey yok. O zaman ikiniz de zor zamanlar geçirebilirsiniz. Unutmayın, bu zor zamanlar ilişkinize yönelik tehditlerden çok fırsatlar gibidir. Çünkü tzrtışma, iletişimin bir dereceye kadar sürekli olduğunu gösteriyor. İletişim var ise, çözümler her zaman mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken husus, tartışmanızın hakaret ve saygısızlık çizgisinde olmamasıdır. Bu şartlar yerine getirilirse, tartışma evliliğinizin olgunlaşmasına yardımcı olacak ve ayrıca birbirinizi ve önceliklerinizi daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Bunları yapmanın zor olmadığını unutmamalısınız.
 
3. Birbirinizi "Tamamlayıcı" Değil, "Destekleyici" Olun.
Partnerinizin sizi tam olarak tamamlamasına güveniyorsanız, bu, bir birey olarak büyümeyeceğiniz aşırı bağımlı bir ilişkiye yol açabilir. Sağlıklı bir ilişkisi olan çiftler, birbirini "tamamlayıcı" değil, "destekleyici" olmalıdır. buradaki anlam, eşinizin siz eksikmişsiniz gibi tamamlamasıdır. Doğru tanım, eksikliklerden ziyade "iyileştirmeye açık alanlar"dır. Herhangi bir konuda kendinizi boşlukta hissediyorsanız, onu kendiniz doldurabilirsiniz. Tek yapmanız gereken kusuru tespit etmek ve düzeltmek için harekete geçmek. Kayseri Çift Terapsi destek alabilirsizniz. Elbette bu anlamda eşiniz sizi hayat arkadaşınız olarak destekleyecektir. Ancak evliliği kişisel gelişiminizi engelleyen bir süreç haline getirmekten kaçınmalısınız. Ne kadar güçlü olursanız, ilişkiniz o kadar güçlü olur. Bu güçlendirme aşamasında eşinizi vazgeçilmez bir katılımcı olarak değil, sizi destekleyecek en önemli unsur olarak görmelisiniz. "Asla eşimsiz olmaz" sözü iyi niyetle kullanılsa bile bazen istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Tüm ilişkide olduğu gibi bu konuda da dengeli bir yaklaşım sergilemek sizin, partnerinizin ve ilişkinizin olumlu yönde gelişmesi için çok önemlidir. Tamamlama, aşırı koruma olarak da ortaya çıkabilir. Elbette, bir noktada, ister erkek ister kadın olsun, kişinin eşini koruması iyi bir işlevdir. Ancak aşırı koruma, kişisel gelişimi engelleyecek kadar yüksek olmamalıdır. Diğer problemlerde olduğu gibi bu problemin de çözümü sağlıklı iletişimdir. Eşinizin size karşı aşırı korumacı bir tavır içinde olduğunu düşünüyorsanız, bunu eşinize uygun bir dille anlatabilir ve beklentilerinizi onlarla alenen paylaşabilirsiniz. Bu sayede karşılıklı güven içerisinde ilişkinizi yenileyecek ve ileride karşılaşabileceğiniz daha ciddi sorunların önüne geçmiş olacaksınız.
 
4. Eşinizle Ortak Eğlenceler, Etkinlikler Yapın.
Sıkı bir çalışma programı bazen hayatımızı çok stresli hale getirebilir. Hayat genellikle stresli olduğunda, kendinize zaman ayırmak iyi bir çıkış yoludur. Hayat arkadaşınızın bu yola girmesini ummak en doğal hakkınızdır. Acıya ve zorluklara birlikte katlanmak gibi, "birlikte eğlenebilmek" de ilişkinizi derinleştirecek ve birbirinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Birlikte eğlenme alışkanlığı “karı koca mizahı”nın oluşmasına neden olabilir. Bu, çift için özel bir mizah anlayışıdır, bu da uzun süre birlikte eğlenebilmeyi bildiklerini gösterir. Çoğu zaman film izlemek, birlikte yemek hazırlamak ve hatta bunun gibi basit aktiviteler bile birlikte eğlenmek için yeterlidir. Burada önemli olan hangi aktivitelerin ikiniz için de “iyi” olduğunu görmek ve hayatınızda onlara yer açmaktır. Birlikte eğlenme alışkanlığını geliştirdiğinizde ilişkiniz neşeyle dolacak. Birlikte gülmek, birlikte ağlamak gibi, aranızdakı güven ilişkisini güçlendirecektir. Güven sağlamak, aranızdaki bağı güçlendirmenin en büyük destekçisi olacaktır.
 
5. Eşiniz Sizin En Kıymetli Hazineniz
Birçok kişi duygularını ifade etme konusunda kendini sakınır. Ancak sevgi, saygı, ilgi, hayranlık gibi duygular, karşıdaki kişiye ifade edildiği ölçüde değerlidir. Özellikle evlilik ilişkilerinden bahsettiğimizde, bu tür bir duygu iletişimin konusu daha da önemli hale geliyor. Partnerinize onu ne kadar sevdiğinizi söylemeniz gerektiği klasik bir tavsiyedir fakat oldukça etkilidir. Diğer olumlu duyguları ve sevgiyi paylaşmaktan kaçınmamalısınız. Örneğin, eşinizin güzel veya yakışıklı olduğunu düşünüyorsanız, istediğiniz zaman tereddüt etmeden söyleyin. TV izlerken, yemek yerken veya diğer günlük aktiviteler sırasında "Senden gerçekten hoşlanıyorum" gibi sözler söylemek, partneriniz üzerinde öngörülemeyen olumlu bir etki yaratabilir. Ayrıca, karşılığında iyi dönüşler de elde edebilirsiniz!  
Bir evlilikte gerçekten mutlu olmak için çiftlerin uyum sağlamaya istekli olmaları gerekir. Bugün ihtiyacımız olan şey birkaç yıl sonra ihtiyacımız olan şey olmayabilir. Dengeli bir dansta karşılıklı burulma, esneme ve dönme çok önemlidir. Benzer şekilde başarılı bir evlilikte herkes birbirini destekleyebilir ve onları en iyi hale getirebilir, bu da birey ve çift olarak olgunluk anlamına gelir. Siz ve eşiniz evliliğinizi "mutlu bir evlilik" yapma idealini paylaşıyorsanız, daha gidecek çok yolunuz var. Elbette her ilişkide olduğu gibi evlilikte de birçok sorun vardır. Ama bunları çözmek için yeterli nedeniniz var: eşinizi çok seviyorsunuz! Bu durumda hayatta bazı fedakarlıklar yapmak o kadar da zor olmayacaktır. İletişim için 0544 798 20 28 
 
 
 
 
 
Anahtar Kelimeler
Mutlu evlilik üzerine tavsiyeler 
Evliliği sürdürme yolları
Doğru evlilik
Mutlu Evliliğin Sırları | Kayseri Aile Danışmanı | Kayseri Çift Terapisi | Kayseri Psikolog | Kayseri Bayan Psikolog | Randevu Almak İçin Tıklayınız